top of page

Pelancong Terbanyak Ke Malaysia dari Negara Mana?


Ringkasan Grafik


1) Rakyat Singapore menjadi pelancong yang paling banyak berbelanja di Malaysia, seperti di duga mereka juga membeli keperluan harian yag jauh lebih murah di bandar Johor berbanding di negara sendiri


2) Bagi nisbah perbelanjaan peribadi , Rakyat Arab Saudi merupakan juara dengan purata perbelanjaan RM 11 Ribu seorang setiap kali bercuti, ini kiraan perperson ye..bayangkan kalau datang 4 sekeluarga..Haaa masyuk hasil dia

3) Okay ,Per Diem Expenditure? maksudnya : purata belanja seorang sehari ..Juara masih sama ye ,Rakyat Arab Saudi pk (RM1,100 sehari) ,sebab tu kebanyakan mereka menetap di hotel 5* di sekitar KL dan membeli belah macam ana yang punya.


4) Juara bertahan paling lama menetap di Malaysia ? tak lain Rakyat Saudi juga dengan purata 10 Malam sekali datang, sebab apa? sebab musim panas di negara mereka ,jadi mereka bercuti di sini kerana cuaca yang lebih sesuai dengan mereka.

5) Seterusnya , Negeri Paling Popular di lawati mestilah Kuala Lumpur ,di ikuti Johor(sumbangan lawatan orang Singapore),Melaka( lawatan wajib pelancong),Sabah( Kota Kinabalu/Kinabalu/kepulauan Sipadan) dan Pahang ( Taman Negara dan kepulauan)

Demikian sedikit penerangan dan kupasan bagi gambar di atas

Apa komen anda semua?

164 views0 comments

Comentários


bottom of page